Изграждането на лот 4 от АМ „Тракия” върви по график

28.11.2012

„Изграждането на лот 4 – в участъка от Зимница до Карнобат, от АМ "Тракия" върви по график. Догодина с пускането на автомагистралата ще изпълним една 40-годишна мечта на българина да пътува бързо, комфортно и безпроблемно до морето.” Това съобщи на работна среща с медиите в Ямбол инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. На нея беше обсъден напредъка по проекта „Доизграждане на АМ „Тракия”, лотове 2, 3 и 4”, финансиран от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

В момента се изпълнява най-сложният и най-дълъг участък – около 50 км, от проекта, уточни инж. Цвета Тимева, директор на дирекция „Изпълнение на проекти по Оперативна програма „Транспорт” и Кохезионния фонд”в АПИ. С неговото завършване ще имаме 360 км магистрала по протежението на коридор № 8 на територията на нашата страна, добави инж. Тимева.

Строителството на лот 4 се изпълнява от Сдружение „Тракия 4” ДЗЗД за 209 646 720 лв. В участъка има 31 пътни съоръжения – 3 пътни възела, 3 моста, 1 жп надлез и 216 малки съоръжения, каза представителят на строителя на лот 4 инж. Боряна Долапчиева. По изисквания на еколозите са изградени оградни мрежи за опазване на дребните животни и на птиците. В момента работим по Лот 4.2, който е около 34 км и благодарение на добрите атмосферни условия напредваме с добри темпове. В момента 331 човека работят на обекта, добави инж. Долапчиева.

Инж. Лазаров запозна медиите с напредъка по най-големите инфраструктурни проекти, по които се работи и които предстои да стартират през 2013 г. с финансиране от ОП „Транспорт”. Сред най-важните са автомагистрала „Марица”, която е разделена на два лота, и се очаква да бъде готова през 2013 г., както и автомагистрала „Струма” – в участъците от Даскалово до Дупница и от Сандански до Кулата. В средата на следващия месец ще бъде избран и изпълнителят на Лот 2 – от Дупница до Благоевград.

Автомагистрала „Хемус” ще се изгражда през следващия програмен период 2014-2020 г. В момента се работи по връзката на АМ „Хемус” със Софийския околовръстен път – пътен възел „Яна”, който е един от най-натоварените пътни участъци в страната. След неговото изграждане транзитното движение ще се изнесе извън Горни и Долни Богров. „Реално ще подобрим живота на хората, защото сега трафикът през тези населени места е около 20-25 хил. превозни средства на денонощие”, обясни инж. Лазаров.