"Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4

НачалоВидеогалерия"Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4ОП "Транспорт" - строителството на лот 3 и 4 на АМ "Тракия"
Изпрати на приятел A+ A-

ОП "Транспорт" - строителството на лот 3 и 4 на АМ "Тракия"

Въпреки тежката зима, която затрудни строителството на лот 3 и 4 на
автомагистрала "Тракия", финансираният със стотици милиони евро по Оперативна програма "Транспорт" проект върви във срок. В момента се
отстраняват всички дефекти по участъка от бъдещия аутобан между Нова
Загора и Карнобат.

Лазар Лазаров - директор на АПИ:
- Тази зима с обилните снегове, които паднаха и невъзможността да се стопяват и да осигуряват фронт по време на зимните месеци, сега налага ускоряване на работния процес. Защото реално изпълнителите, когато обещаваха, че ще завършат предсрочно - тези участъци от магистралата не знаеха какво ги чака през зимата.

Лот 3 от магистрала "Тракия" между Нова Загора и Ямбол е дълъг почти 34 км. Той е сред най-сложните от инженерна гледна точка.

Калин Костов - началник на обл.пътно управление Ямбол:
- В момента се работи по целия участък, който е 15 км. Това е от този пътен
възел, където сме на пътя Ямбол-Сливен до пътния възел с път 1-7. Работи се по съоръженията, от което най-голямото е надлеза над жп линията и моста над река Тунджа.

Доказателство, че няма компромис с качеството на лот З е фактът, че по време на изграждането дори са разрушавани дефектирали асфалтни покрития и бордюри. И всичко това за сметка на строителите.

Иван Иванов - изпълнител на проекта лот 3 и 4 АМ "Тракия":
- Много държа ежедневно да имаме лаборатория на обекта, която да контролира качеството и да няма после притеснение, че някой от строителите е направил нещо... Единственото, което може да забави срока 1 юли е това, че няма да правим компромис с качеството. За да обясним на хората какво означава - всеки ден да се правят по минимум 200 лабораторни проби.

Лот 4 между Ямбол и Карнобат е дълъг близо 49 км. Освен че е сред най-големите е и най-тежък. Най-вече заради сериозния проблем с овлажнените почви, който вече е отстранен.

Лазар Лазаров - директор на АПИ: 
- Екипите за управление, които са на място ежедневно изпълняват контрол така, че ние имаме информация за темповете на работа по трасето.

Управляващият орган по Оперативна програма "Транспорт" - Министерството на транспорта отчита, че със строителството на Тракия, а и на останалите аутобани в страната програмата се е превърнала в най-успешната от всички европроекти досега.

Ивайло Московски - министър на транспорта:
- Приоритетната ос, където са пътните проекти, вече е договорирано 99% от сумите, които са предоставени за този тип проекти. Като цяло по тях по оперативната програма е на 85% договориране и над 1 млрд. и 100 млн. лева вече са разплатени към изпълнителите.

Така към момента по оперативната програма се изграждат едновременно
рекордните 200 км магистрали и скоростни пътища.
Автор: Милен Кирилов

Видеоматериалът е изработен от БНТ по проект на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., финансирана от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет.

Още галерии от "Доизграждане на АМ "Тракия", Лотове 2, 3 и 4

Нагоре ↑